Môže platit dane aj prostitutka?

Kategorie: Slohy (celkem: 413 referátů a seminárek)

Informace o referátu:

  • Přidal/a: annavicena
  • Datum přidání: 15. ledna 2011
  • Zobrazeno: 1318×

Příbuzná témataMôže platit dane aj prostitutka?

Adózhat-e a prostituált?

A prostitúció(P) szó latin eredetű szó, jelentése a fajtalankodás üzletszerű, keresetből való űzése. Tulajdonképpen nem csak a női nemre vonatkozik, mert számos férfi is prostituálja magát, mégis a prostituált alatt legtöbbször nőket értünk.

A P. olyan régi, mint maga az emberiség. Csak addig nem létezett, amíg a nő nem jött tudatára annak, hogy azért, amiért ő magát a férfinak átengedi, valamely ellenszolgálatot követelhet, mert hiszen a szerelemben rendesen a rövidebbet húzza. Így megszületett a P. ősi, kezdetleges alakja; hogy pedig ez nagyon hamar bekövetkezhetett, bizonyítja az, hogy amennyire csak az emberiség történetébe visszapillanthatunk, ott már a P.-t is megtaláljuk, még pedig már többé nem primitív, kezdetleges alakjában, hanem ugy, amint ebből fokozatosan fejlődött: a vendégszerető, vallásos és a tűrt vagy törvényes P. alakjában. A vendégszerető P. a hagyományok szerint egybeesik azzal az időszakkal, amikor az emberek családot kezdtek alapítani. A legrégibb népeknél bevett szokás volt, hogy a gazda a vendéggel nemcsak tűzhelyét, de feleségét is megosztotta. Ugyanilyen régi a vallásos, ill. a vallás nevében űzött P. is. A régi babiloniak erkölcstelensége és fajtalansága eléggé ismert; tudjuk, hogy minden babiloni nő köteles volt magát egyszer életében Mylitta (Venus) templomában egy idegennek átengedni, és ezért ajándékokat kapott. Ez a Venus-kultusz aztán csakhamar átterjedt a szomszédos országokra, lassanként egész Ázsiára, sőt Egyiptomra is. Szinte minden kultúrában megtalálhatóak a fajtalanságnak istenei (pl. Isis és Osiris - Egyiptom). A régi föníciaiaknál a vendégszeretet leghatásosabb megnyilvánulása az volt, hogy a gazda az idegennek saját leányát ajánlotta fel, ki aztán távozásakor gazdag ajándékokat hagyott hátra. Hogy a zsidóknál a P. már több mint 2000 évvel Krisztus előtt virágzott, az tény, s már Mózes könyvében találunk erre vonatkozó rendeleteket, és a Királyok Könyvében megtalálható, hogy Jeruzsálem temploma mellett bordélyházak állottak.

Tehát napjainkban is még tart, és tartani fog, amíg kereslet van, és amíg kereslet van, addig kínálat is lesz.

A P.-t megjelenésétől kezdve ellenezték az emberek bizonyos csoportjai, megszüntetni azonban sohasem tudták, ezért inkább „csak“ különböző szorításokat vezettek be, mivel rájöttek a P. velejáróira. Gondolok itt a különböző fertőző, ill. halálos nemi- és vérbajos betegségekre, amelyek egyre inkább csak terjedtek, mint hogy csökkent volna a fertőzés veszélye. A prostituáltakat próbálták már megtéríteni is, különböző munkalehetősegeket kínálni, de az érintettek nagy része mindig visszatért előző „munkájához“.

Így tudatosította a társadalom, hogy csak ellenőrizni tudja a P.-t – és azt is csak kis mértékben -, esetleg segítséget nyújthat mind a nyilvános, mind a titkos prostituáltaknak. Az tény, hogy csak akkor lehet előbbre jutni, ha a prostituált bejelenti magát a nyilvántartásba. Sajnos ezt csak nagyon kevesen teszik meg, mert akkor nem mentesülhetnek a kötelezettségektől és ellenőrzésektől.

A nyilvános P. ellenőrzése két részből áll: az egyik a rendőri-adminisztratív, a másik az orvosi rész. A rendőri-adminisztratív részben vannak a prostituáltról az információk, s legfontosabb, az üzletelésének a helyszíne. Tudni kell, az illető bordélyban vagy magányosan dolgozik. Az orvosi részbe tartoznak a heti kétszeri kivizsgálások (ez a minimum). A vizsgálatok történhetnek a bordélyokban vagy a magányosan lakó prostituáltaknak kijelölt épületekben, ill. kórházakban.

Az adó az a közszolgáltatás, melyet az adóztató hatalom pénzügyi szükségleteinek fedezésére, általános mérték szerint, ellenszolgáltatás nélkül róhat mindazokra, akikre a jogszabályi előírás vonatkozik.

Az összefüggés a prostitúció és az adózás között:

Ha az adott államban a P. legális, és a prostituált szerepel a nyilvántartásban, akkor már az állam dolgozó részébe sorolható, ezért természetesen őrá is kivethető az adó. Tehát a prostituáltnak adóznia kell. Ha viszont az államban a P. illegális, akkor miről beszélünk?

Magyarországon a prostitúció 1999-től legális. Az örömlányok támogatást is kérhetnek vállalkozásukhoz, ha bejelentettek, mint magánvállalkozók. A Magyarországi Prostituáltak Érdekvédelmi Szervezete 2005-ben pályázatot nyújtott be az Európai Bizottsághoz azon probléma megoldása miatt, amely a prostituáltak és rendőrök között van, ill. a prostituáltak jogainak érdekében.

Szlovákiában a P. nem engedélyezett. A helyzetet látják a politikusok és állampolgárok egyaránt. Megoldást még nem találtak rá, pedig nagyon igyekeznek. Ján Slota véleménye a prostitúció helyzetéről:

\"Riešenie je jednoduché. Zvyčajne sú škaredé, z väčšej časti cigánky. Dostali by proste riadnu nakladačku pelendrekom...\"

A megoldás egyszerű. Általában csúnyák, nagyrészben cigányok. Röviden szólva, jól megraknám őket pelendrekkel (elverni őket azzal a hosszúkás gumicukorral).Nový příspěvekOchrana proti spamu. Kolik je 2x4?